Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
Contact


Alla jagar någonting i Dennys World Championship
2006-06-19

Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bowlande amerikaner och arrangörer är inget undantag. En av de sista tävlingarna för säsongen på PBA-touren är det så kallade ”Championshipet”. Men tro inte att det heter PBA Championship. Nej Denny’s World Championship är det fullständiga namnet. Må vara att det är ett världsmästerskap för proffs, men ändå…
Denna vecka får vi återigen se Walter Ray Williams Jr. göra ett försök att tangera Earl Anthonys rekord på 41 titlar. Ända sedan den 14 november 2004 har han i sin kolumn för titlar på PBA-touren haft siffran 40. Vid sju tillfällen sedan dess så har han haft chansen att i TV nå den åtråvärda titeln. I samtliga fall så har han misslyckats.
Denna vecka ser det inte speciellt mycket lättare ut. I sin semifinal tar han sig an ritualernas konung, Ryan Shafer. En spelare han har tre raka förluster mot under förra året. Når han finalen möter han vinnaren i mötet mellan Pete Weber och Brad Angelo.

Finalen visas i Viasat Sport 1 måndag 19 juni 19.00 med repris tisdag 20 juni 12.45.


Pete Weber, 44 år.
25 säsonger. 31 titlar. Rankad: 42.
Snitt, 221,15
PDW är en av de absolut största profilerna på PBA-Touren. Sin första tävling gjorde han som 17-åring och spelade då in 25 $. Kontot har därefter fyllts på med ytterligare nära 3 miljoner dollar. Att heta Weber och vara son till legenden Dick Weber innebär att han haft ett ordentligt tryck på sig att lyckas.
När han den 4:e December spelade final i Bowlers.Paradis.com i Indiana så han i en intervju att han verkligen vinna den tävlingen av en enda anledning
- Det var så länge sedan.
Några timmar senare stod han som segrare och tillägnade titeln sin bortgångne far Dick.
Nu gäller det jakt på rekord även för PDW. Han har sin 8:e Majortitel i sikte. Liksom i WRW:s fall så är det PBA-ikonen Earl Anthony som innehar det rekordet. Alla önskar att få se en drömfinal mellan Pete och Walter. De har mötts i TV-sända matcher 6 gånger tidigare och blir det en match här så talar statistiken emot Pete. Han har aldrig besegrat Walter Ray i en titelmatch. Men nu var det ett tag sedan. 1997 i St. Clairs Classic förlorade Pete med 215-213.
I semifinalen väntar Brad Angelo. En spelare som inte besvärat Pete speciellt mycket denna säsong. I januari vann han med 4-2 i Jackson Hewitt och i februari blev det 4-3 i West Virginia sedan Pete vänt ett 20 poängs underläge i den avgörande serien till en vinst med 246-226.

Brad Angelo, 37 år.
4 säsonger. Ingen titel. Rankad: 11.
Snitt, 222,61

Han kom in ganska sent på Touren. Debuten skedde i deltävlingen Wichita Open i oktober 2002. Första TV-finalen kom ganska exakt ett år efter debuten. År 2003 blev han också utnämnd Rookie of the Year efter sina 5 TV-framträdanden. Detta är hans 11:e framträdande och han kommer allt närmare sin första PBA-titel enligt en del och allt längre ifrån sin första titel enligt en del andra bowlingexperter.
- Den killen är ingen vinnare, har en av hans bowlingkollegor sagt.
Tre andraplatser har det blivit efter förluster mot Mika Koivuniemi och Patrick Allen samt förra året i denna tävling då Rick Lawrence vann 233-198. Innan proffskarriären tillhörde han Team USA och var med i det lag som med en förkrossande överlägsenhet tre gånger vann över Sverige i grundspelet av World Tenpin Team Cup 1999. Den fjärde gången lagen möttes var i finalen. Där hade dock svenskarna fått nog. Tomas Leandersson, Patrik Backe, Göran Carlsson, Patrik Johansson, Pär Svensson och Stefan Yngström vann med siffrorna 417-348. Den förlusten är inget som bekymrar Brad idag. Han är mer fokuserad på att jaga sin PBA-titel.
I denna tävling har han imponerat i matchspelet. Vinst med 4-3 mot Chris Barnes, 4-3 även mot TV-sändningens expertkommentator Randy Pedersen. Han var sedan helt uträknad mot årets PBA-spelare Tommy Jones. Underläget 1-3 vändes till ytterligare en 4-3 vinst. I kvartsfinalen stångade han till sist ut Mike Machuga med 4-1 genom att i den femte serien vinna på 289 mot 280.
Nu har han chansen att visa att han är en vinnare även när TV-kamerorna är på.

Walter Ray Williams Jr., 47 år.
Bild ovan t.v.
25 säsonger. 40 titlar. Rankad: 4.
Snitt, 227,07. Högerhänt.

PBA:s kanske störste profil jämte Pete Weber. När han vann PBA World Championship 2003 kunde han äntligen titulera sig dubbel världsmästare. Dels i Bowlin och del i Hästskokastning ? Han har ett uttalat mål att bli den vinstrikaste spelaren genom tiderna på PBA-touren. Den 41:a titeln hägrar. Med den i hamn så kan han luta sig tillbaka på den statistik som säger att vinner åtminstone en tävling varje säsong. Vinner han inte denna tävling ser det kritiskt ut för honom. Då riskerar han att få sin första säsong utan titel sedan 1992. Walter Ray som i dagarna fyllde 47 år har också uttalat att han vill bli den äldste som vinner en PBA-titel. För att slå det rekordet behöver han hänga kvar på touren i ytterligare ett antal år. Då kommer han också att bli den förste att nå det magiska siffran 4.000.000 $ i inspelade prispengar.

Ryan Shafer, 39 år.
19 säsonger. 4 titlar. Rankad: 19.
Snitt 217,43

Statistiken talar för att Ryan skall nå finalen i denna tävling. De tre senaste mötena mot WRW har Ryan dragit det längsta stråt. Man får gå tillbaka till World Championship 2003 för att hitta en vinst för Wlater Ray. Därefter har Ryan vunnit i semifinal i Atlanta 2005 med 258-224. I World Championship 2005 vände han i 16-delsfinalen ett underläge med 0-1 till en 4-1 seger efter serieföljden. 244-237-279-268. En vecka senare var det dags igen i 16-delsfinalen i Tournaments of Champion. Då hade Walter Ray gått till en 2-1 ledning efter en 258-serie. Men för andra veckan i rad vände Ryan efter ett strikefyrverkeri, 258 och 248 och vann med 3-2. Om Walter Ray väntar på sin nästa titel så gör Ryan det i minst lika hög grad. Detta är fjärde försöket sedan November 2003 att nå en femte titel.


BeA Nilsson

Photos by courtesy of www.pba.com


SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...