Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.

Contact

4 stjärnbowlare jagar säsongens fjärde SuperSeries-titel.
2006-04-24

Husqvarna International 2006 är den fjärde deltävlingen i den Skandinaviska SuperSeries-touren. Tävlingen i Jönköping samlade 200 bowlare från 12 länder. 4 av spelarna från den amerikanska proffstouren PBA fanns på plats och satte extra krydda på anrättningen. Tävlingens högsta enkelserie kom från Mikael Kanold, Sundbybergs IK som sedan tappade sitt spel. Finländarna dominerade stort med hela sju spelare i 16-delsfinalen, däribland förra årets vinnare Osku Palermaa. I semifinalerna får vi denna vecka se två finländare, en engelsman och en svensk.

Finalen sänds i ViasatSport 1, måndag 24/4 19.00 och tisdag 25/4 13.00.

Stuart Williams. 24 år.
10 SuperSeries-finaler. 1 vinst
Snitt SuperSeries-finaler: 214,3
Snitt Husqvarna 2006: 218,8

Stuart är en mycket rutinerad turneringsspelare som trots sin ringa ålder hunnit med en del riktigt stora framgångar. Första stor titeln kom i Barcelona 2003 där han i finalen besegrade landsmannen och gode vännen Nick Froggatt. 2004 inledde han med att gå till final i Ballmasters Open via desperadon. I matchspelet där vann han sedan mot svenske Jouni Kemppainen med 3-1 genom att slå 988 på de fyra serierna. Finske Jouni (Helminen) blev sedan för svår och Stuast slutade på en 40:e plats. Veckorna efter vann han sedan Irish Open men var fortfarande okänd för de flesta när han äntrade banorna i Aalborg i maj 2004. Efter den tävlingen är han inte längre för bowlingpubliken. Han vann sin hittills största seger och sättethan gjorde det på var imponerande. Han kvalade in på 1401 och vann sedan sedan fem raka matcher med totalt 11-0 och ett snitt på nära 240. Närmast att rå på engelsmannen var Tobias Karlsson som med en 256-serie tvingade Stuart till en roll-off som denne vann för att i finalen fullständigt krossa Kimmo Lehtonen med 234 mot 176.
Idag är Stuart väletablerad på europatouren och har lagt ytterligare en EBT-titel till handlingarna, Luxembourg Open 2006. Han har tagit poäng i de 21 av de 27 senaste Europatourtävlingarna och det är mer en regel än ett undantag att han finns med när det är dags för finalspel i SuperSeries.
En internationell medalj har han spelat hem Bronset från förra årets världsrankingfinal i Florida har en hedersplats i prissamlingen.
Att möta Stuart i matchspel är inte det lättaste. Han har ett stort självförtroende och det hycklas inte med några lyckönskningar till motståndaren under spelets gång.

Osku Palermaa. 22 år.
14 SuperSeries-finaler. 1 vinst
Snitt SuperSeries-finaler: 213,7
Snitt Husqvarna 2006: 225,7

Det har skrivits spaltkilometer om Osku och hans märkliga spelstil. Att han är framgångsrik med sitt tvåhandsspel bevisas av det faktum att han är en av de mest frekventa ansiktena i Viasats bowlingsändningar och försvarande mästare av Husqvarna International. I en av förra årets allra bästa finaler vann han över Kimmo Lehtonen med 267-266. Han har också visat sig i två semifinaler på SuperSeries samt i finalen från Jönköpings SuperSix-tävling förra hösten där han fick böja nacke mot Patrick Backe. På Europatouren har han två segrar i Catalonien Open 2005 och 2006 samt Vienna Open 2005.
I semifinalen förra hösten i Jönköping SuperSix-tävling mötte han Jason Belmonte från Australien som också spelar med båda händerna i den första TV-sända drabbningen mellan tvåspelare med samma speltyp. Då vann Osku med 258 mot 225. Jason fick sin revansch tidigare i år då han vann finalen av Brunswick Euro Challenge i Grekland med i stort sett omvända siffror 256 mot 222.
Osku har spelat hem totalt 15 internationella medaljer, de flesta som junior. Av olika anledningar har han inte spelat i det finska landslaget mer än vid det Nordiska Mästerskapet 2003 där han tog ett Mixed-Guld. Men han är nu inne på det andraåret som förstaseedad finsk herrbowlare.
Det var också nära att vi skulle få se Oskus 4 år yngre bror, Toni, i semifinal. Han genomförde tävlingen på ett mycket bra sätt och slutade på en sjunde plats. Bröderna Palermaa kommer att dyka upp vid fler tillfällen och också figurera i TV-rutan

Bild ovan © BeA Nilsson

Peter Ljung. 39 år.
14 SuperSeries-finaler. 1 sjätteplats

Som totalt okänd norrlänning kom Peter till Sverigefinalen av World Cup 1986. Han hade ett personligt rekord på en bit över 1600 över 8 serier och hade, enligt expertisen, ingen som helst chans att vinna den. Det skulle visa sig att de hade fel, fruktansvärt fel. I spelet höjde han sitt personrekord med flera hundra poäng och vann en plats i världsfinalen som det året spelades i Köpenhamn.
Efter de första 24 serierna låg han tvåa i fältet. I nästa spelpass föll han till en fjärde plats men med god marginal ner till cutten som gick efter den åttonde placeringen. I de sista åtta serierna, där de fyra till stegfinalen skulle formateras, blixtrade han till med ett nytt personrekord 1905. I den rundan kom också tävlingens högsta enkelserie, 289, och Peter var med det högsta totalresultatet klar för en titelmatch.
I den mötte han den, redan då, störste World Cup-spelaren Filipinen Paeng Nepomuceno. Han hade redan vunnit tävlingen två gånger tidigare och Peter var trots sitt fina finalspel än mindre segertippad än vad han varit i Sverigefinalen. Med siffrorna 413 mot 392 ställde Peter till med en av dom absolut största skrällarna i Bowlinghistorien.
Men trots segern i Köpenhamn kom han aldrig med i landslaget. Han fortsatte dock att spela bowling och spelade under några år i den norska ligan. Men han flyttade tillbaka till Boden igen och höll faktiskt upp med tävlingsspelet en period. För några år sedan bestämde han sig för att satsa på Bowling igen.
Nu, två år senare, kan han blicka tillbaka på sitt bästa bowlingår någonsin. Första vinsten på Europatouren kom i Juli i Ungern. Han var i semifinal i SuperSixVästerås och är säkerheten själv när det gäller att hamna på rätt sida en cut.
Hans framfart noterades med glädje av förbundskapten Magnus Johnson och i januari 2006 kom så kallelsen till det första landslagsuppdraget. I slutet av februari tackade Peter för förtroendet och var den bäste spelaren i landskampen. Han visade också spanjorerna hur en riktigt perfekt 300-serie skall se ut.
I dagsläget är Peter Ljung Sveriges bäste bowlare och lär med stor sannolikhet ta en plats i höstens VM-lag

Mika Koivuniemi. 39 år.
9 SuperSeries-finaler. 1 tredjeplats
Snitt SuperSeries-finaler: 225,4
Snitt Husqvarna 2006: 231,8

Bland det värsta som Mika vet är att förlora mot en svensk. Det slipper han på den amerikanska PBA-touren där han är bofast sedan några år tillbaka. Han har hunnit spela hem 6 titlar, däribland U.S. Open. Han har blivit utsedd till Player of the Year vilket är ovanligt för att vara en utländsk bowlare. Bara Venezuelanen Amleto Monacelli har tidigare fått den utmärkelsen. Han blev världsmästare 1991 och har ytterligare 23 mästerskapsmedaljer i samlingen. Några av dem är silver från tävlingar där Sverige vunnit guldet. Något han inte är stolt över.
Årets säsong på PBA har inte varit hans bästa. Två finalförluster och en tredjeplats har det blivit. Han spelade in 100.000$ och slutade på 10 plats i poängligan.
Nu tänker Mika spela några tävlingar i Europa samtidigt som han tänker fira semester tillsammans med familjen i Finland och gör allt som han inte hinner med under den intensiva proffsäsongen.

Men Mika har ingen lätt uppgift att nå finalen. Peter Ljung har nämligen visat sig vara hungrig på att ta PBA-skalper denna säsong. I tyska Viernheim Open i september spelade han skjortan av Ryan Shafer (PBA-Rank #9) med siffrorna 531-514. I Jönköping mötte han Michael Fagan (PBA-Rank #18) i 16-delsfinalen och vann med 3-1 efter serieföljden 192-243-239-238.
Och för att citera den svenske förbundskaptenen Magnus Johnson.
- Det verkar som Peter spelar bättre ”ju mer motståndaren” heter.