Super Series is a new European Bowling tour that started 2003, with it´s first competition in Aalborg, Denmark. The new tournament has 6 tour stops and a grande finale in Jönköping, Sweden, during easter 2004. The prize money will be the highest ever in Sweden. Swedish Television, SVT, NRK, Norwegian Television and Viasat Denmark is broadcasting the finals from each tour stops live. The Grande Finale in Jönköping will be broadcasted live on Swedish National channel and can be wied all over the country. Today the tour stops are in Sweden, Norway, Denmark and Finland, but in a very short time, probably the season 2004/2005, the tour will expand to the rest of the European bowling countries. Those countries will probably be Germany, England, Spain, France and Italy.
best,bowler,bowlers,bowling,bronze
competition,competitions,europe,european,event
events,first,gold,second,series
silver,site,sites,super,television
third,tour,tournament,tournaments,tours,winner
Super Series


News
News Archive
Tour Stops
Results
Players
Ranking
Rules
Forum
Pictures
ContactÅrets första SuperSix-final på Viasat
2006-01-23

Den första stora svenska bowlinghändelsen varje år är AIK Tournament. Finalspelet som visas denna vecka på Viasat var en kamp mellan fyra bowlare med väldigt olika bakgrund. Totalt samlade denna, årets första deltävling på SuperSix-touren, hela 251 spelare. För att vara bland de som tog sig vidare till söndagens spel krävdes 1300. Två spelare tog sig in via den så kallade ”Desperadon”. Ett sista försök över en serie när alla kvalstarterna var färdiga. Finländaren Juha Maja och Eskilstunas och Force stora stjärna Tobias Melin lyckades med 279 och 264 också ta sig vidare.

När 10 serier hade spelats på söndagen stod det klart vilka semifinalisterna skulle bli. Det är dessa fyra som vi får se i Viasat Sport 1 denna vecka.

Göran Carlsson, 37 år, Stenbocken. Helsingborg, (ovan t.v). Han är en av svensk bowlings mest rutinerade spelare. Han debuterade i juniorlandslaget 1984 vid EM som spelades i Norrköping. Han tog guld i både 3-manna och 5-manna tillsammans med bland andra Ulf Hämnas och Raymond Jansson. Året efter kom han med i Team Sweden och fanns där i 18 år. Den längsta period någon spelare varit med i den yppersta eliten. Under sina år i landslaget har han spelat hem 27 medaljer av olika valörer. Ädlaste medaljen är guldet i 5-manna som han vann 1999 i Abu Dhabi. Han tillhör en av de få bowlarna i Sverige som varit över 1100 poäng på fyra serier. Det skedde i en seriematch i Falkenberg där han slog hela 1120 poäng ( snitt 280) men fick ändå se sitt Stenbocken förlora. Idag återfinns Göran åter i landslaget men nu som ansvarig för U-23 laget som senare i år skall spela VM i Tyskland. Han är också coach för Spader Dam som är ett av de allra bästa damlagen i Sverige.

Tobias Melin, 34 år, Force. Eskilstuna (ovan t.h.). Han fick efter förra årets succéartade säsong smeknamnet Mr. SuperSix. Han vann denna tävling förra året och knep också förstaplatsen på hemmaplan när Eskilstunas SuperSix avgjordes. Detta är hans 20:e säsong och i alla år har han spelat för Force. I helgens elitserieomgång var hans 1020 en starkt bidragande orsak till att Force vann dubbelt på bortaplan i Sundbyberg och i Stockholm. Med arbetsplatsen i Sundbyberg blir det inte mycket tid över till annat än bowling på fritiden. Det lär finnas en golfbag hemma hos honom men den står nu mest och samlar damm. Detta är Tobias fjärde semifinal i SuperSix. På grund av arbete kan han inte spela nästa tävling som går på Lidingö. Då får fru Melin, Johanna, försvara familjens färger. Något hon har kapacitet till. Hon var långt före maken Tobias i kvalet men föll tillbaka till en slutlig 28:e plats i resultatlistan.

Erik Andersin, 28 år, Amiki. Stockholm (nedan t.v.). Kommer ursprungligen från Stureby men har nu spelat i Amiki ett antal år. Det senaste halvåret har han haft en uppåtgående formkurva med bland annat en slutlig sjätteplats i Nyköping efter att ha varit i ledning under större delen av finaldagen. Erik är inne i en riktigt seriös satsning mot att nå den yppersta eliten både individuellt och med sitt klubblag. Naturligtvis finns en landslagströja också med i hans målbild. Tillsammans med klubbkompisen Dennis Eklund spelar han alla de stora tävlingarna i mån av tid och pengar. Bland annat var han 8:e man på Europatourtävlingen i Budapest och snubblande nära ett finalspel man-mot-man. Förutom spel i den svenska ligan spelar han också med jämna mellanrum i den finska ligan. Tillsammans med ”Dempa” och Sundbybergs Peter Åhlén har han också provat på spel i den spanska ligan. Vid sidan av bowlingen är det arbetet med MC-tillbehör som tar det mesta av hans lediga tid och givetvis tillbringar han också en hel del tid tillsammans med 3-årige sonen Sebastian.

Jason Belmonte, 22 år, Team Pergamon, Australien. (nedan t.h.) Den sympatiske ynglingen från ”down under” försäkrade i en intervju efter SuperSixfinalen i Jönköping att han gärna återvänder till Sverige om vi bara kunde garantera att det inte var vinter och snö. Det löftet höll han inte utan landade i ett vintervitt Stockholm där det var femtio grader kallare än det var hemma i Orange City, varifrånhan startade sin långa resa. De tunna lågskorna som var det enda han hade med sig som fotbeklädnad fick snabbt bytas ut mot ett par riktiga vinterskor för att han inte skulle förfrysa tårna i snön. Jason, som förra året fick utmärkelsen World Bowling Writer Bowler of the Year, trivs mycket bra i Sverige och har blivit väl omhändertagen av sina bowlingvänner. Han är imponerad av tävlingsutbudet här, både av prispengarna och av den stora mängden startande spelare. Därför var det ingen större överraskning att han även löste en svensk tävlingslicens inför sitt framträdande i Sverige och därefter också i den finska stortävlingen Ballmasters som spelades förra helgen. Chansen är stor att vi kommer att få se honom spela i den svenska elitserien under nästa säsong. Efter vad han har hört om det svenska seriespelet så inser han att det är en ny dimension av tävlingsbowling han måste få uppleva. Han har på kort tid fått en mängd fans i Sverige. Hans personlighet är en av anledningarna till det. Den dubbelfattade spelstilen och hans skicklighet som bowlare har också bidragit till det. Dessutom är TV:s genomslagskraft stor. Det här blir fjärde gången vi möter Jason i magasinet STRIKE på Viasat Sport 1.

BeA Nilsson

Finalen från AIK Tournament visas på ViasatSport 1 måndag den 23 januari 19.00 samt tisdag 24 januari 13.00 samt söndag 29 januari 15.25.SuperSeries News

2007-08-21
The Tour is closed
Thank you bowlers and fans from all over the world...

2006-12-15
Jason at the top in Kungsbacka
The scores in Kungsbacka 2006 is high as usual and...

2006-09-25
Petter rules, in his own home ground
80 players had already showed their skills in stri...


Bowling News

2006-07-24
The winner takes it all !
Årets PBA-säsong avslutades med den minst sagt spe...

2006-06-26
Slutspurt på PBA-Touren
En av dom sista finalerna på säsongens PBA-tour i ...

2006-06-19
Alla jagar någonting i Dennys World Championship
Amerikaner är ju inte kända för sin blygsamhet. Bo...